PROJEKTNYITÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

A ZÖLDSÉGMAG TERMELŐ ÉS KERESKEDELMI KFT. A NEMZETI KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS ALAPBÓL BIZTOSÍTOTT TÁMOGATÁSBÓL, KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍT MEG A „PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA (2020-1.1.2-PIACI KFI)” PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KERETÉBEN.

A ZÖLDSÉGMAG Termelő és Kereskedelmi Kft. megkezdte az „Innovatív nemesítési-, organikus vetőmag kezelési és növénykondicionálási eljárások kidolgozása” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00146 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjét.

A projekt célja, a kevesebb vegyszert igénylő, rezisztensebb, valamint a klímaváltozásra adaptívan reagálni képes technológiák, hibridek és eljárások kidolgozása, kifejlesztése.

A Nemesítési részprojekt eredményeképpen létrejön egy új, komplex rezisztencia csomaggal rendelkező, kiváló általános védekező és adaptációs képességekkel bíró, környezeti stresszt jól toleráló, korszerű kápia paprika, valamint egy új, fekete héjú, diploid (magvas) görögdinnye hibrid.

Az Organikus vetőmag kezelés és növénykondicionáló részprojekt eredményeképpen létrejön egy komplex technológia, mely a vetőmagkezeléstől kezdve egészen a tenyészidőszakon át megoldást kínál a növénytermesztésben a környezettudatos és fenntartható gazdálkodáshoz.

A fejlesztés eredménye nagyban hozzá járul az integrált növényvédelemi gazdálkodási szemlélet elterjedéséhez, melynek legfontosabb üzenete a környezet és az egészség védelme. A létrejövő technológia elsődleges célcsoportjai a növénytermesztésből élő kis- és nagygazdaságok, valamint a házi kerti felhasználók, akiknél hatványozott igény van a környezetbarát megoldások iránt.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési És Innovációs Alap finanszírozásával 210 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, 2021.03.01. és 2024.02.28. között.