Kezdőlap > Hírek > Fejlesztés

Fejlesztés

Vetőmag fertőtlenítő gépsor

A ZKI eddig is nagy figyelmet fordított az általa forgalmazott vetőmagok minőségére így a vírusmentességre, fajtatisztaságra, csírázóképességre, csírázási erély és egyöntetű csírázás javítására.

Vetőmag fertőtlenítő gépsor

A ZKI eddig is nagy figyelmet fordított az általa forgalmazott vetőmagok minőségére így a vírusmentességre, fajtatisztaságra, csírázóképességre, csírázási erély és egyöntetű csírázás javítására.

A vetőmagvak tisztítási alapműveletein túl, ezért nagyon fontosak a már letisztított és jó csírázóképességű vetőmagvak minőségjavító kezelései.

Ezen kezelések közül alapkezelésnek számít a csírakori gombabetegségek elleni csávázás a vírusok, baktériumok és egyéb a magfelületén megtapadható kórokozók elleni fertőtlenítés.

Ezen kezelések eddigi technológiájának a precizitását és hatékonyságát hivatott növelni az ősz folyamán beüzemelésre kerülő új Vetőmag fertőtlenítő gépsor, melyet Hollandiából a SEED PROCESSING nevű gyártó és forgalmazó cégtől szereztünk be, hasonlóan a már meglévő vetőmagtisztító és csávázó gépeinkhez.

 A vetőmagvak felületén megtapadó vírusok és egyéb kórokozók a termesztés során nagyon nagy  károkat, veszteséget okoznak, ezért elengedhetetlen, hogy a szaporító anyag, jelen esetben a vetőmag, mentes legyen ezen kórokozóktól.

Ezt a célt szolgálja a Vetőmag fertőtlenítő gépsor, amelynek lényege, hogy a vetőmagot megfelelő töménységű lúgos oldatban, szabályozottan és egyenletesen átmosva elpusztítsuk a vetőmag felületén esetleges megtapadt vírusokat és egyéb kórokozókat.

 A berendezés három elemből áll, egy mosókádból, amelyben található a lúgos oldat és ahol a vetőmagot egy perforált dobba  helyezve megtörténik az átmosás. Ez a perforált dob kompatibilis a következő elemmel, ami egy ipari centrifuga, ahova a dobot behelyezve megtörténik a felületi nedvesség csökkentését szolgáló centrifugálás.

A kezelés lezárásaként ugyanebben a dobban a vetőmag egy szabályozott szárítólevegőjű szárítószekrénybe kerül, ahol optimális levegőhőmérséklet és levegőnedvesség tartalom mellett megtörténik a kíméletes szárítás.

Csávázó-szárító berendezés

A ZKI ZRt által forgalmazott vetőmagvak minden esetben csávázva kerülnek forgalomba a jobb csírázóképesség és a csírakori gombás betegségek elleni védelem érdekében.

 A vetőmagcsávázás a zöldségvetőmagok esetében a csávázandó kis magmennyiségek és a vetőmagvak érzékenysége miatt nem könnyű feladat. Ezt a műveletet, biztonsággal a vetőmagvak károsodása nélkül, csak nagy precizitású, számítógép által vezérelt, szakaszos működésű csávázó géppel lehet elvégezni.

A kezelés két fontos alapeleme a jó fedettség, ezzel a megfelelő hatóanyag tartalom biztosítása a vetőmag felületén és a vetőmagvak nedvességtartalmának minél gyorsabb és kíméletesebb visszaállítása az optimális szintre.

Ezen kívánalmaknak felel meg a most üzembeállított FILM COATING technológiával működő Csávázó-szárító berendezés.

 A gép, számítógép vezérléssel, szakaszos működéssel tudja az adott vetőmagmennyiséghez adagolni a szükséges csávázószer dózist, majd a szabályozott és optimális hőmérsékleten és légnedvesség mellett történő, kíméletes szárítással fejeződik be a kezelés.

A FILM COATING technológia lényege, hogy a hatóanyagot,  ami apró magvak esetében TMTD, nagy magvúaknál( Bab, Borsó) TMTD és KARBOXIL, egy vízoldható, színezett POLIMER segítségével juttatjuk a vetőmag felületére, ami egyrészt jobb fedést biztosít, másrészt a száradás utáni lekopást , hatóanyagvesztést megakadályozza.

Ezen technológiai fejlesztésünk révén szeretnénk partnereink megelégedettségét tovább növelni és biztosítani a sikeres és eredményes termesztés alapját a kiváló minőségű vetőmagot!