A ZÖLDSÉGMAG Kft. 2003-ban alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú kisvállalkozás, amely az első 10 évben fő tevékenységként zöldségfajták vetőmag termeltetését végezte, azaz hozzá tartozott a vetőmagok szaporításának szervezése, termelő partnerek felkutatása, termelési folyamat szaktanácsadása és ellenőrzése.

2008-ban vetőmagtisztítással bővült a vállalkozás tevékenységi köre, ehhez egy komplett zöldség-vetőmag tisztító gépsor került beszerzésre, mellyel a piac elvárásainak megfelelő, magas minőségű vetőmag előállítása valósult meg. Ugyan ebben az évben a társaság elkezdte a vetőmag tételek piaci értékesítését is.

A vetőmag tételek felületi vírus és baktérium fertőzésének kezelése céljából egy korszerű vetőmag fertőtlenítő berendezést is üzembe helyeztek 2010-ben. A csávázás minőségének javítása érdekében pedig egy szárítóval egybeépített, automatizált csávázó rendszer került beszerzésre.

A cég 2010-ben fogalmazta meg azon célját, hogy piaci pozíciójának erősítése érdekében tevékenységi körét saját nemesítésű fajták előállításával és forgalmazásával bővíti. A fejlesztés és a kutatás elindítását nagyban támogatta a 2011-2013-ban, GOP keretében megvalósult, GOP-1.3.1-10/A-2010-0040 azonosító számú K+F projektje, melynek célja a hagyományos magyar zöldségfajokban a fajtakínálat megújítása, a vezető nemzetközi cégek kínálatával versenyképes, új zöldségfajták nemesítése volt. A projekt során 4 db új, klímatoleráns, hungaricum zöldségfajta és hibrid nemesítése valósult meg: 1) Középérésű, lisztharmat ellenálló új borsófajta; 2) új kápia típusú, vírusellenálló paprika hibrid; 3) Magnélküli, sötét héjú, új görögdinnye hibrid; 4) Korai 55-60 napos tenyész idejű hajtatási káposzta hibrid.

2018-ban egy újabb K+F+I projekt megvalósítását kezdte meg a ZÖLDSÉGMAG Kft. a GINOP keretében, melynek tárgya a vegyszermentes zöldségtermesztési megoldások kidolgozása.

 

 

Sajtóközlemény             

A ZÖLDSÉGMAG Kft. megvalósította a vegyszermentes zöldségtermesztési megoldások kidolgozására irányuló projektjét Kecskeméten

 

2020/06/02

 

A ZÖLDSÉGMAG Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-2.1.2-8-1-4-16 azonosító számú, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék felhívásának keretében 294,17 millió Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós-, valamint 147,08 millió Ft összegű visszatérítendő hitel összegre nyert támogatást kísérleti fejlesztési folyamatok megvalósítására.

 

A GINOP-2.1.2-8.1.4.16-2017-00130 azonosítószámú, „Vegyszermentes zöldségtermesztési megoldások kidolgozása” elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt keretében a kifejlesztésre került termékek - az organikus vetőmag kezelő szer és csávázási technológia, valamint a multirezisztens zöldségfajták - összekapcsolásával egy egységes, vegyszermentes termesztéstechnológia valósult meg, amely mind a termelő, mind a fogyasztó szempontjából előnyös.

 

A fejlesztés eredményeképpen létrejött egy olyan magkezelési technológia, amely vegyszermentes, bio minősítésű ható- és vivőanyagával, valamint a tökéletes fedettség biztosításával forradalmasíthatja a vetőmag kezelést.

 

A módszer kidolgozása révén nagyüzemekben is használható technológiát kaptunk, amely nem csak zöldség vetőmagok, hanem hatalmas vetésterülettel rendelkező szántóföldi növényfajok, pl. búza, kukorica, repce, napraforgó stb. kezelésére is alkalmasak, és hatékonyan, de környezetkímélő módon védi meg és segíti csíra- és palánta korban a növényeket.

 

A fejlesztés másik eredménye a multirezisztens zöldségfajták nemesítése volt, amely az új magkezelő eljárás összekapcsolásával vegyszermentes élelmiszer előállítási megoldásokat kínál a termelők részére.

 

Támogatás összege: 294.169.223 Ft

Támogatás intenzitása: 55,00%

 

Megvalósítási időszak: 2018.05.18. – 2020.05.15.

 

További információ kérhető:

kfi212zoldsegmag@gmail.com