HAGYMA Intenzíven sarjadozó, évelő növény.Cserépben is hajtatható.Levelei egész télen folyamatosan szedhetők.Hazánkban teljesen télálló.Fényigénye mérsékelt, félárnyékban is termeszthető.Friss fogyasztásra, ételek fűszerezésére kiválóan alkalmas.(A tasak kb. 1000-1200 szem vetőmagot tartalmaz.)
METÉLŐPETREZSELYEM Kiskertben, cserépben, balkonládában termeszthető fűszernövény.Magja hidegre nem érzékeny, kora tavasszal vethető.Átteleltethető, szedése folyamatos.Fűszerként levesek, mártások, burgonyás ételek ízesítéséhez, kész ételek díszítéséhez használjuk.Gyógynövényként étvágygerjesztő, emésztésjavító, vízhajtó hatású.(A tasak kb. 3000-3300 szem...
PETREZSELYEM Sötétzöld, dús lombú fajta, sima levélzettel.Viszonylag gyorsan növekszik, jól bírja a többszöri vágást.Áttelel, de a töveket késő ősszel fel is szedhetjük, és becserepezve hajtathatjuk. Így a tél folyamán is szedhető.Kelésig naponta öntözzük. Ősszel fóliát húzunk fölé.Hidegtálak, szendvicsek elengedhetetlen díszítője.(A tasak kb. 2000-2500...
BAZSALIKOM - VÖRÖSLEVELŰ Egyéves dísz-, fűszer- és gyógynövény.A meleg, félárnyékos helyet kedveli.A magokat egyaránt vethetjük szabadföldbe, cserépbe vagy balkonládába is.Íze édeskésebb mint a zöld változatoké.Sokoldalúan felhasználható paradicsomos ételekhez, salátákhoz, szószok, pácok ízesítéséhez.Görcsoldó, emésztést elősegítő hatású.
KAPOR Rövid (3-4 hónapos) tenyészidejű, meleg helyet kedvelő, egynyári növény.Magjai 4-5 °C-on csírázásnak indulnak, de az optimális csírázási hőmérséklet 15 °C.Szakaszosan vessük, balkonládában is termeszthető.Savanyúságokhoz, főzelékekhez, húsokhoz, süteményekhez ajánljuk.Kiváló görcsoldó, szélhajtó, vizelethajtó hatású.
KERTI ZSÁZSA Téli időszakban cserépbe vetve, zsenge szára és levelei nyersen fogyaszthatók.Magas C vitamintartalmú.Kedvező csírázási hőmérséklet 15-20 °C, később 12 °C-on kell tovább nevelni.
BAZSALIKOM - SALÁTALEVELŰ Hidegre érzékeny, egynyári fűszernövény.A magokat egyaránt vethetjük szabadföldbe, cserépbe vagy balkonládába is.Nagyméretű hólyagos levele kiváló pesto alapanyag.Sokoldalúan felhasználható paradicsomos ételekhez, salátákhoz, szószok, pácok ízesítéséhez.Görcsoldó, emésztést elősegítő hatású.
BAZSALIKOM - KISLEVELŰ Egyéves dísz-, fűszer- és gyógynövény.A meleg, félárnyékos helyet kedveli.A magokat egyaránt vethetjük szabadföldbe, cserépbe vagy balkonládába is.Sokoldalúan felhasználható paradicsomos ételekhez, salátákhoz, szószok, pácok ízesítéséhez.Görcsoldó, emésztést elősegítő hatású.
KORIANDER Egyéves, lágyszárú növény.Magvetés kora tavasszal, 10-20 °C között fejlődik a legjobban.Fényigénye miatt minimum 30 cm-es sor- és tőtávolságot válasszunk.Káposztához, sült húshoz, uborka és paprika savanyításához ajánljuk.A termés felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító hatású.
OREGÁNÓ Közkedvelt fűszer,- és gyógynövény.Magvetéssel áprilisban, tőosztással ősszel szaporíthatjuk.Fényigényes, szárazságtűrő.Paradicsomos ételekhez, pizzához, szószokhoz, rostonsültekhez ajánljuk.Teája nyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.
TÁRKONY 120-150 cm magasra növő, évelő növény.Márciusi magvetéssel neveljünk palántát, melyet májusban ültessünk ki szabadföldbe.Tőosztással késő ősszel vagy kora tavasszal szaporítható.Levesekbe, salátához, szószokhoz, sült húsokhoz, főzelékbe ajánljuk.Vesetisztító, epehajtó, étvágyjavító hatású.
ZSÁLYA Szárazságtűrő, melegigényes, évelő növény.A magokat májusban vessük el jól előkészített talajba, majd a palántákat október elején ültessük végleges helyükre.Télen takarni kell.Húsokhoz, vadakhoz, sajtokhoz, tésztákhoz ajánljuk.Külsőleg gyulladáscsökkentő, teája izzadásgátló hatású.